Jestem:
Jestem częścią Domu Gościnnego „Pokrzywnik 11”, który stworzyłam i prowadzę wraz ze
Stefanem – moim mężem. Dla Pokrzywnika zostawiłam pracę w biurze, robię to, co sprawia
przyjemność mnie i moim Gościom – dogadzam wszystkim jak tylko najlepiej potrafię, dla nich
pitraszę, piekę, uprawiam warzywa, robię przetwory.
Pracuję w domu, w lesie, na łące i w ogrodzie – szukam, zbieram, przerabiam …
Robię:
Wegetariańskie jedzenie dla naszych Gości, przetwory, które przechowuję w spiżarni w słoikach
o przeróżnych kształtach, (ktoś nazwał ją kiedyś „Słoicą Polski”), biegam po lasach, skaczę po
łąkach zwłaszcza z najmłodszymi Gośćmi, szukam grzybów, zbieram jagody, maliny, poziomki,
uprawiam warzywa, przerabiam je, gotuję, suszę, mrożę. Zbieram szczaw na szczawiówkę, czarny
bez na syrop, krwawnik na herbatę i czosnek niedźwiedzi na pesto. Robię to, co kocham.
Inspiruję się:
Przyrodą, naturą, światem, który mnie otacza… Inspiruje mnie Pokrzywnik, śliczne, czyste,
spokojne, takie moje miejsce na ziemi.
Pierwszą inspiracją w życiu, kuchni i w lesie była moja Mama Grażynka – wrażliwa na piękno i
naturę, z wrodzonym poczuciem estetyki, utalentowana kulinarnie i organizacyjnie, wspaniała
osoba.
Co robić żeby Twoja pasja stała się Twoim życiem?
Trzeba słuchać siebie, mieć marzenia i dążyć do tego, aby się ziściły. Trzeba również być bardzo
wytrwałym, mieć wsparcie bliskiej osoby i trochę szczęścia.
Anetę znajdziecie tutaj: