Agata
Manosa

Geeks | Marta

2014-03-21 - Agata Herbut


Jestem:

Wegetarianką i bojowniczką o równouprawnienie warzyw w kuchni. Po latach kuchennych bojów zdecydowałam się założyć bloga, żeby móc dzielić się wynikami swoich walk na kulinarnym froncie – tak narodził się mój blog. Następnie postanowiłam zaryzykować i zostawić pracę, żeby móc zajmować się swoją pasją zawodowo. W ten sposób stałam się Jadłonomią na pełen etat.


Robię:

Pracuję 8 dni w tygodniu i 25 godzin na dobę. Gotuję, pichcę i pitraszę; prowadzę bloga; fotografuję. Wciąż opracowuję nowe przepisy, piszę historie kulinarne, szukam nowych smaków i odpowiadam na wszystkie wątpliwości swoich czytelników od rana do wieczora. Współpracuję z najciekawszymi polskimi magazynami kulinarnymi, moje przepisy i zdjęcia można znaleźć w Magazynie Kuchnia, Smak i Kukbuku, a nawet w nowojorskim Chickpea Magazine. Prowadzę warsztaty kulinarne w całej Polsce, czasem można też zobaczyć mnie gotującą na antenie Dzień Dobry TVN lub w Twoim Stylu albo Elle. A kiedy mam wolny wieczór to zamykam się w kuchni i gotuję dla swojego narzeczonego i psa.


Inspiruję się:

Najlepszą inspiracją jest dla mnie warzywniak! Wystarczy jedno spojrzenie na skrzynki z warzywami, żeby od razu wiedzieć jaka jest pora roku i co najlepiej teraz przygotowywać – frytki z pietruszki, curry z burakiem czy może risotto z brukwią? To właśnie przerzucając warzywa, wybierając owoce i zioła wpadam na najlepsze pomysły i wymyślam nowe połączenia smakowe. Oprócz tych eskapad wielką inspiracją są dla mnie moje podróże do różnych zakątków świata oraz tacy szefowie kuchni jak Wojciech Amaro, Magnus Nillson lub Yotam Ottolenghi, którzy znają sezonowe warzywa na wylot i potrafią odkrywać je w zupełnie nowy sposób.


Co robić żeby Twoja pasja stała się Twoim życiem?

Trzeba uwierzyć w siebie, zaryzykować a potem bardzo, bardzo ciężko pracować. Do tego dodać garść samodyscypliny, odrobina wsparcia od najbliższych, szczypta szczęścia i gotowe. Smacznego!




Martę możecie znaleźć tutaj:

Blog jadlonomia.com i instagram. Przepisy Marty możecie znaleźć w Magazynie Kuchnia, Kukbuku, Magazynie Smak. Na warsztaty prowadzone przez Martę (na których nauczycie się przygotować np. lasagne z orkiszowym beszamelem!) możecie zapisać się na stronie Miele.