Agata
Manosa

Kulinarnie: Krem z selera.

2013-12-07 - Agata Herbut




Nigdy wcześniej nie jedliśmy zupy, która miałaby w sobie taką zawartość selera – w związku z tym jednak, że Tomek podjął decyzję o zmianie statusu z vegetarian na vegan – w naszym domu będzie jeszcze więcej warzyw, nasion strączkowych itp. Tak więc oto on: krem z selera, pora, jabłka i ziemniaków!



– wywar warzywny (zestaw z warzywniaka + mięso jeśli jecie – my nie więc u nas opcja same warzywa)


– 0,5 kg selera


– por (biała i jasnozielona część)


– 2 ząbki czosnku


– 3 ziemniaki


– pietruszka do ozdobienia


– sól morska, pieprz


– jabłko


– trzy łyżki oliwy






Gotujesz wywar czekając aż wszystkie warzywa będą miękkie, dodajesz wcześniej obrane i pokrojone na mniejsze kawałki: ziemniaki, seler, por, jabłko. Wszystkie warzywa gotujesz do momentu aż staną się miękkie następnie pozostawiasz w garnku pełnym warzyw tyle wywaru, aby były one przykryte. Dodajesz czosnek, sól, pieprz, oliwę (ewentualnie przyprawy,które lubisz) i traktujesz całość blenderem. Przekładasz do miseczki, dekorujesz pietruszką, posypujesz świeżo zmielonym pieprzem i … gotowe!






Pyszna, zdrowa i sycąca, a przede wszystkim super łatwa w przygotowaniu czyli dla nas idealna:)