Lubicie pesto? Ja uwielbiam i mogłabym jeść je co drugi dzień, pierwszy raz jednak spotkałam się z przepisem na pesto ze świeżych pomidorków koktajlowych, do tej pory robiłam z bazylii, szpinaku, rucoli itp. Takie perełki znajduję na stronie Jadłonomii na której możecie odnaleźć mnóstwo pysznych, wegetariańskich/wegańskich przepisów, także na desery! Zamierzam też podjąć wyzwanie i spróbować zrobić hummus idealny z jej przepisu!
Pesto Trapanese
na podstawie przepisu z Jadłonmii
Składni na dwie porcje:
1 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych
1/2 szklanki uprażonych słupków migdałów
10 liści bazylii
3 – 5 łyżek oliwy
1 łyżeczka rodzynek
1 łyżeczka kaparów
1 ząbek czosnku
mały kawałek papryki peperoncini
sól i pieprz
oraz dwie porcje makaronu spaghetti, fettucine lub innego ulubionego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładkie pesto. Jeżeli jest zbyt wodniste dodać jeszcze garstkę migdałów a jeżeli wyda się niewystarczająco mokre dolać kilka łyżeczek oliwy. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem.
W osolonej wodzie ugotować makaron na al dente, odcedzić i do garnka przelać całe pesto. Szybko wymieszać i podawać skropione oliwą i posypane świeżo startym pieprzem.
Jak smakuje? jest przepyszne, świeże, mocno pomidorowe, a dzięki prażonym migdałom jest lekko orzechowe. Uwielbiam, bez dwóch zdań.