Agata
Manosa

Kulinarnie: Tarta z mascarpone i letnimi owocami.

2014-08-03 - Agata Herbut



Lato mogłoby trwać przed dziesięć miesięcy. Tylko wtedy byłabym w stanie wykorzystać wszystkie owoce, smaki i nacieszyć się wystarczająco. Letnie ciasto? Zimna tarta, prosto z lodówki, prawie zupełnie niesłodka – słodycz i orzeźwienie otrzymamy dzięki owocom, u mnie przede wszystkim kwaśne porzeczki i agrest, jagody oraz maliny. Idealny deser w połączeniu z ekstremalnie zimną lemoniadą.





Spód (moja forma ma 26 cm):

• 200 g mąki (np. pszennej tortowej)

• 100 g masła, schłodzonego

• szczypta soli

• 3 łyżki cukru

• 1 jajko


Krem:

• oopakowanie serka mascarpone

• pół dużego jogurtu naturalnego lub jeśli wolicie małe opakowanie śmietanki 30%

• 2 łyżki cukru



Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier. Wyrobić ciasto, dodać jajko i formować kulę. Gładką kulę włożyć do lodówki na około godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przez 15 – 20 minut piec w nim spód (pamiętajcie, aby nakłuć ciasto widelcem już w formie, na chwilę przed włożeniem do piekarnika). Ostudzić, w tym czasie przygotować krem – zmiksować wszystkie składniki i wyłożyć na zimny spód. Całość udekorować owocami (mogą być inne niż ja wykorzystałam), włożyć do lodówki w celu schłodzenia.







Jakie są Wasze ulubione letnie ciasta?