Agata
Manosa

Kulinarnie: Hummus idealny.

2013-10-11 - Agata Herbut




Uwielbiam, kocham, mogłabym jeść codziennie. Przysięgam. To najlepsze danie/przystawka/pasta, jaką odkryłam w swoim życiu (dzięki mojej siostrze i to ona robi najlepszy hummus)! Smakuje mi zarówno bez dodatków jak i na przykład z suszonymi pomidorami, bakłażanem, papryką. Jestem w nim zakochana (przepis za Jadłonomia)







Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy

1 szklanka jasnej pasty tahini

1/3 szklanki lodowatej wody

3 łyżki soku z cytryny

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki sody

sól





Dzień przed przygotowywaniem hummusu ciecierzycę zalejcie zimną wodą z łyżeczką sody, powinno być przynajmniej dwa razy tyle tyle wody ile ciecierzycy, zostawcie na noc.
Następnego dnia ciecierzycę odcedzcie i opłukajcie, zalejcie dużą ilością świeżej wody, dodjcie łyżeczkę sody i zagotujcie. Gotować przez około 40 minut lub do czasu, kiedy pojedyncze ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach i będzie maślane w środku – nie może być białe i suche wewnątrz. Przełóżcie ją do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Na zwyczajnym, domowym blenderze zajmuje to około 2-3 minut – jest gotowe, kiedy pasta jest aksamitna i nie ma żadnej grudki.
Do gęstej sezamowo -ciecierzycowej pasty dolejcie powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Możecie dodać swoje ulubione dodatki: suszone pomidory, upieczoną paprykę, bakłażana – cokolwiek lubicie! Mój hummus robiłam razem z siostrą – masę podzieliłyśmy na dwie porcje – jedna pozostała saute, a druga, ta bardziej czerwona ma w sobie zamojskie, suszone pomidorki. Anka na następny dzień wyjechała, a ja zjadłam wszystko sama.





Jadłyście kiedykolwiek hummus? Jeśli nie – musicie koniecznie spróbować!