Agata
Manosa

Kulinarnie: Ciasto dyniowe z prażonymi orzechami włoskimi.

2013-10-28 - Agata Herbut

W tym roku ciast na bazie dyni zrobiłam już kilka, ale dopiero przedwczoraj trafiłam na przepis wykorzystujący także prażone orzechy włoskie, które uwielbiam. Na blogu Kwestia Smaku znajdziecie Dyniowe kwadraty z białą czekoladą i orzechami – u mnie bez imbiru, cynamomu i polewy z białej czekolady (i ja i mała jesteśmy chore więc nie wychodzimy z domu). Prażone orzechy znalazły się wewnątrz ciasta i mimo, że moje ciasto nie wygląda zbyt okazale i bogato – uwierzcie mi jest przepyszne! Jeszcze jedna ważna informacja – ja swojej dyni nie starłam na tarce, pokroiłam na kawałki i upiekłam w piekarniku, aby była miękka (ok. 30 – 40 minut).






Składniki:

• 1 szklanka mąki

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• 1/2 łyżeczki soli

• 1 -2 szklanki puree z dyni (u mnie z ok. 3 kg dyni po upieczeniu otrzymałam dwie szklanki)

• 3/4 szklanki brązowego cukru

• 1/3 szklanki roztopionego masła

• 1 jajko

• 3/4 szklanki orzechów włoskich, posiekanych i zrumienionych na patelni



Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce zmiksować dynię, brązowy cukier, masło, jajko. Wymieszać z mąką oraz orzechami.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 35 – 40 minut/ 160 stopni (sprawdzić patyczkiem; po wyjęciu z ciasta powinien być suchy).









Korzystajcie dziewczyny z przepisu i kupujcie dynię – w tej chwili jest super tania, a można z niej zrobić mnóstwo pysznych potraw – jakiś czas temu robiłam risotto z dynią i było przepyszne!