Agata
Manosa

Kulinarnie: Pesto z pomidorków koktajlowych.

2013-09-06 - Agata Herbut

Lubicie pesto? Ja uwielbiam i mogłabym jeść je co drugi dzień, pierwszy raz jednak spotkałam się z przepisem na pesto ze świeżych pomidorków koktajlowych, do tej pory robiłam z bazylii, szpinaku, rucoli itp. Takie perełki znajduję na stronie Jadłonomii na której możecie odnaleźć mnóstwo pysznych, wegetariańskich/wegańskich przepisów, także na desery! Zamierzam też podjąć wyzwanie i spróbować zrobić hummus idealny z jej przepisu!








Pesto Trapanese

na podstawie przepisu z Jadłonmii



Składni na dwie porcje:

1 1/2 szklanki pomidorów koktajlowych

1/2 szklanki uprażonych słupków migdałów

10 liści bazylii

3 – 5 łyżek oliwy

1 łyżeczka rodzynek

1 łyżeczka kaparów

1 ząbek czosnku

mały kawałek papryki peperoncini

sól i pieprz

oraz dwie porcje makaronu spaghetti, fettucine lub innego ulubionego




Przygotowanie:


Wszystkie składniki umieścić w naczyniu blendera i zmiksować na gładkie pesto. Jeżeli jest zbyt wodniste dodać jeszcze garstkę migdałów a jeżeli wyda się niewystarczająco mokre dolać kilka łyżeczek oliwy. Spróbować i doprawić solą oraz pieprzem.
W osolonej wodzie ugotować makaron na al dente, odcedzić i do garnka przelać całe pesto. Szybko wymieszać i podawać skropione oliwą i posypane świeżo startym pieprzem.







Jak smakuje? jest przepyszne, świeże, mocno pomidorowe, a dzięki prażonym migdałom jest lekko orzechowe. Uwielbiam, bez dwóch zdań.