Agata
Manosa

Lektura na niedzielę – 24: Co dziś zjem na śniadanie?

2012-03-18 - Agata Herbut

Dzisiaj mam dla Was coś naprawdę specjalnego! Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dzsiaj jest niedziela, mamy więcej czasu, a więc możemy je należycie celebrować. Marta i Krysia z bloga Co dziś zjem na śniadanie? specjalnie dla Was przygotowały coś bajecznego, pysznego i powodującego ślinotok! Marta mieszka w Holandii, uwielbia zjeść rano dobre śniadanie i jednocześnie ceni sobie tę porę dnia. Nie tylko uważa, że śniadanie jest ważnym posiłkiem, ale jest to również czas, który spędzić możemy z naszymi bliskimi lub z dobrą gazetą czy książką. Krysia kocha gotować lecz śniadania to coś co celebruje w szczególności. Mówi, że jest w nich coś magicznego, chyba przez fakt, że rozpoczynają dzień. Są ludzie którzy każdy poranek muszą zacząć od joggingu, yogi czy wiadomości. Dla mnie najlepszym sposobem na udany dzień jest pyszne śniadanie!



Poffertjes – typowo holenderskie mini-naleśniczki z cukrem pudrem.




Holandia słynie z różnego rodzaju ulicznych marketów, na których nigdy nie zabraknie małych przekąsek. Jedną z nich i zdecydowanie moją ulubioną są poffertjes – typowe holenderskie mini naleśniczki z cukrem pudrem. Osobiście lubię dodać do nich odrobinę syropu klonowego i świeżych owoców, po czym przypruszyć cukrem pudrem. Powinno się je smażyć w przeznaczonej do tego patelni z małymi zagłębieniami, ale zwykła również spisze się doskonale.



Będziesz potrzebować:

  • 250g mąki
  • 1 jajko
  • 250ml mleka
  • 250ml wody
  • 15g świeżych drożdży lub 1 saszetka suchych
  • 50g solonego masła
  • szczypta soli

Rozpuść drożdże w 3 łyżkach ciepłego mleka. W misce zmieszaj mąkę, rozpuszczone drodże, mleko oraz wodę. Wymieszaj składniki, aż osiągniesz lejące się ciasto (nie powinno być zbyt wodniste). Wmieszaj roztopione masło, sól oraz roztrzepane jajko, po czym przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na jakieś 30 mimnut.
Jeśli masz patelnię do Poffertjes, do każdej dziurki wlej około 1 łyżkę stołową ciasta, po czym wykałaczką przełóż na zrugą stronę. Smaż, aż maleśniczki osiągną złocisto brązowy kolor. Na zwykłej patelni podobie utwórz kilka małych naleśniczków z około 1 łyżki ciasta każdy.




Ja na pewno spróbuję zrobić poffertjes – wyglądają tak smakowicie, że obawiam się, że jedna porcja w naszym domu nie wystarczyłaby nawet na pół śniadania:)


Koniecznie zajrzyjcie na bloga dziewczyn (w wersji polskiej oraz angielskiej), i polubcie facebookowy profil What Should I Eat For Breakfast? by być na bieżąco z pysznymi śniadaniowymi inspiracjami!